önismeret

Előd tanfolyami tematikája

Az Első Egység fő vonalvezetése  -  Az ember mint érzelmi lény megismerése
Mersz érzelmes lenni? Ki mersz állni az érzéseidért, ha kell? Föl mered vállalni a lelkiséged? A probléma gyakran: nem tudjuk átadni, hogyan érzünk. Nehéz megfogalmazni, hiába nyelvünk árnyaltsága. Hogyan mondjam el úgy, hogy ne bántsam meg?
Erre való a 42 -alom és 43 -elem végű szavunk. Segít megérteni és megértetni magad.
42 lelkiállapot van, nem mindegyik alkalmas az egyeztetésre.

Mire vágysz? Hol van benned az akadálya?
Azok a lelkedben lévő érzések, amiket féltesz, hogy elveszítheted. Ami fáj, ha beleütközik a másik véleményébe. Ami képes megbocsájtani.

A tanfolyam lelki gyakorlatiasságot ad, tudatos érzelmességet sajátíthatsz el.

Az Első Egység fontos irányelve, hogy amit itt megtanulsz, azt utána otthon, egyedül is tudd alkalmazni. Együtt gyakoroljuk be, mi az az érzelmi mélység, ahol egy lelkiállapotot jól meg tudsz közelíteni, és ahol a Megértés által választ találsz a problémádra.

Minden napnak saját témája van, a lelkiállapotokat is ezek mentén, csoportokban ismerjük meg. Az első hétvégén az alapokra koncentrálunk, a másodikon az elengedésre és az emberi kapcsolatokra. Közben folyamatosan gyakoroljuk a Táblázat használatát. Azt is megtanulod, hogy a könyv, A Magyarázat hogyan segíthet majd otthon téged.

A tanfolyam három Egységből áll, mindhárom két egymást követő hétvégét tesz ki. Témájukban egymásra épülnek, sorrendben végezhetők el. Így lépésről lépésre, a saját tempódban ismerkedhetsz meg a Megértés Útjával és a Megértés Táblázatával. Sok új szemléletes példa, ábra és történet támogat eközben.

A tanfolyamon tudást és gyakorlatot szerzel többek között a következőkről:

 • Hogyan kezeld azokat az élethelyzeteket magadban, amik érzelmileg kibillentenek?
 • Megtalálhatod mi áll belül a vágyad útjában
 • Mit tudnál kezdeni magaddal akkor, amikor idegesít  a másik viselkedése, tulajdonsága, szokása?
 • Hogyan jönnek létre az emberben az elhatárolódások valamitől, és hogyan lehet ezeket megszüntetni
 • Megértheted miért nem tudsz jól megélni valamit, és hogyan lehet változtatni ezen
 • Felismerni magadban a szégyent és annak kezelését, gyógyítását

Megfigyelőnek lenni azt jelenti, hogy az érzéseimet figyelem és nem a gondolataimat.

A Megértés Útján visszakapod az önállóságodat a saját problémád megközelítésében, és megoldásában. Megtanulod, hogy az érzésed mindig egy lelkiállapothoz kötődik. A lelkiállapot csak egy lelkiállapot, és nem Te vagy. Ez máris csökkenti a súlyt.

Ami mindig a legjobban érdekel benneteket - Megrekedéseink, sérüléseink, azaz a Tapasz, és annak felszabadítása:
Mi történik benned olyankor, amikor beüt valami, és aztán nagy nehezen sikerül megnyugodni, de valami örökre megváltozik? Hogyan lehet ezt visszacsinálni?
A múltban megélt érzések nem tűnnek el, hanem lekötik az érzelmi energiád és amikor például egy helyzethez képest túlzott érzelmi reakciót produkálsz, akkor azok törnek fel. Megtanítjuk felismerni, hogy mikor irányítanak az érzelmi megrekedéseid/sérüléseid, és azt is, hogy hogyan tudod ezt megérteni és megváltoztatni.

Az érzelmi sérüléseinknek is van rendje, a megváltoztathatatlannak hitt viselkedés, szokás és gondolkodásmód, amit nem szeretsz magadban, megváltoztatható.

A tapaszok megismerése által feltárul, hogyan függ össze az érzésvilágunk a megértéssel, a világnézetünkkel, a gondolkodásmódunkkal, az életfelfogásunkkal.

Nem valami egészen újat kell elsajátítanod, a Táblázat minden összetevőjével találkoztál már magadban. A Táblázat megértése nem bonyolult, megismerjük a felépítésének egyszerű rendezőelveit, hogy számodra is könnyen átlátható legyen.

Mit jelent a gyakorlatiasság?
A tanfolyamon gyakorlatok vannak, a megértésnek pedig módszerei, amik jól megfoghatóvá teszik a tananyagot. Így például:

 • Amikor tanulunk egy elemet vagy állapotot, akkor együtt szedjük össze, hogy milyen helyzetnek szoktuk nevezni ezt a hétköznapokban
 • Megtanulod összekötni a Téged zavaró élethelyzeteket az érzéseiddel, lelkiállapotaiddal, mert valóban megérteni az érzést lehet, nem a helyzetet. A helyzet megértése és megoldása csak tüneti kezelés
 • Megtanulod apró szálakra bontani a megéléseid, hogy könnyebben megtaláld valójában mi romlott el, mikor, és mivel kapcsolatban
 • Mitől fontos számomra valami? Mit szeretek benne?
 • Hogyan szokott kezdődni a boldogságom, a kezdeti vonzalom  leromlása?

A lelkiállapotokkal aszerint ismerkedünk, amire valók. Minden érzelmi folyamatnak “eszköze létezik benned”, csak tudnod kell melyiket mire használd. Ha változni, dönteni, alkotni, elengedni, kapcsolódni, megfelelni  álmodni szeretnél - mindegyiknek van saját állapota.

Valami új, ami eddig nem szerepelt a képzésben:
Tucatjával lehetne sorolni azokat a lelki képességeket, amelyekre nap mint nap szükségünk van: megnyílás, kezdeményezőkészség, rugalmasság, bátorság, hűség, elfogadás, magabiztosság, játékosság, kitartás, előrelátás, kiállás, figyelmesség, megbízhatóság, alkalmazkodás, következetesség, közvetlenség, együttérzés.
Némelyikkel jobban, másokkal kevésbé jól állunk. Ezen lehet változtatni! Tanulunk arról, hogyan lehet fejlődni abban, ami mindig problémát okoz számodra. A Tapasznak mindig része egy lelki képességem, ami szintén sérül, leértékelődik bennem.

Milyen állapotokkal találkozhatok a két hétvége alatt?Ű
Az Első Egységen a következőkkel biztosan foglalkozunk: Félelem, Szerelem, Bántalom, Bonyodalom, Fáradalom, Vélelem,  Küzdelem, Riadalom, Vonzalom, Szorgalom, Lételem, Győzelem, Aggodalom, Diadalom, Nyugodalom, Értelem, Hiedelem, Érzelem, Kivánalom, Fájdalom, Szánalom, Siralom, Illedelem, Buzgalom, Sérelem, Forralom, Forradalom, Veszedelem, Tilalom, Égedelem

A fentieken túl mik azok a témák, amiket mindenképpen foglalkozunk?

 • megfelelés
 • kiégettség
 • veszekedés és leértékelődések
 • flow
 • sikerek beépítése
 • önbizalom
 • leuraltság
 • összegzés
 • mások segítése úgy, hogy ne terhelődjek túl
 • az Én Utam és Helyem
 • Megbocsájtás és Átlényegülés

A Kettes és a Hármas Egység tovább mélyíti és bővíti a megszerzett ismereteket, a Rendben való mozgást és a belső szabadságot.

Csak rövid, vázlatos ízelítő azok témáiról: szerepek, család és párkapcsolat, teherátvétel, félelem, sejtelem és megérzések, intelem és jelek, a lelki fejlődés szabályai, kompenzálás érzelmi mechanizmusa, szimbolikai gondolkodás, a bennünket összekötő láthatatlan szálak, bölcselem, szenv, lelki erőszak, az önző önös működés, játszmák, a másokban élő rólam alkotott kép, és természetesen mindazok az állapotok, amik az Első Egységben nem szerepelnek.

A Megértés Útjára hív, a Megértés Táblázata és a szerzők. Az esemény leírásánál mindig megtalálod ki tartja a képzést.

Itt olvashatsz még a tanfolyamról és az új képzési rendszer jellegéről.
Az Első Egységet legkorábban december 2-3 és a rákövetkező 9-10-i hétvégén végezheted el Budapesten,

A Megértés Táblázatát és hétköznapi használatát a mindennapi élet fő kérdésein keresztül bemutató könyv A Magyarázat, keményfedeles, 456 oldal terjedelmű, mérete 152x235 mm, kifejezetten szép megjelenésű, igényes nyomdai kivitelben. Színes melléklete a Megértés Táblázata, 26×82 cm méretben. Nem találod a megszokott, nagyobb bolthálózatokban, itt a honlapon kapható! Ha szeretnéd, hogy Nálad is otthon lehessenek, kattints ide