Részlet a Megértés Táblázatáról

A Megértés Táblázata

A Megértés Táblázata - a magyarul beszélő lélek

Mi az, hogy magyar nyelvű lélektérkép?
A magyar nyelvű lélektérkép -alom és -elem végű szavakkal írja le az emberi lélek minden egyes lelkiállapotát és építőelemeit. A tudatosodás átfogó és pontos segítője, mégis rendkívül könnyen megjegyezhető. Bemutatja belső világunkat, hogy az érzések masszája letisztult, tapasztalati valósággá válhasson. A négy évig készült A Magyarázat című könyv részletes útmutatást ad a Táblázathoz, és elmagyarázza, miért a lelkiállapotaink sokasága a legfontosabb kiindulópont számunkra - akár a hétköznapi problémák, akár az életutunk a kérdés. A Megértés Táblázata egyedülálló felfedezés a lélektan területén. Nemcsak nekünk, de bravúros nyelvi logikája miatt nekünk különösen.

A Megértés Táblázata egy 42 lépcsőből álló, kétoszlopos táblázat. Az egyik oszlop az emberi lélek állapotait írja le, negyvenkettő, csupa -alom végű magyar szóval, például vigalom, vonzalom, riadalom, oltalom, fájdalom, önuralom. A másik oszlop az ezeket a lelkiállapotokat alkotó építőelemek, negyvenegy, csupa -elem végű magyar szóval, például szerelem, győzelem, figyelem, ijedelem, félelem, türelem, értelem, érzelem, kegyelem.

Hogyan lehetséges egyáltalán a lélekről szabályszerűségeket meghatározni?
Az, hogy a léleknek működési rendje van, semmiképp nem jelenti azt, hogy a lelket sablonosítanánk vagy kockásítanánk. A világegyetemben minden valamilyen rend és értelem szerint működik. Mi emberek a lelkünk által megélünk, érzünk, átélünk, boldogok vagyunk vagy szomorúak – ez is egy mindenkire érvényes, közös működésnek köszönhetően van így. Belső világunk mindenkire érvényes közös alapjait tudod feltárni és rendszerbe foglalni. Attól folyadék egy folyadék, az a közös vonása a folyadékoknak, hogy folynak – akármilyen anyagokról is legyen szó. Attól lélek a lélek, hogy mindannyiunkban ugyanaz a szerepe és ugyanúgy működik – legyen szó egy afrikai kislányról, eszkimó nagypapáról vagy magyar asszonyról.

Ezt a közös működést írja le a Megértés Táblázata, a magyar nyelv egyszerű szóvégződéseinek segítségével.

Hogyan kapcsolódik össze a nyelv és a lélek?
Van két szócsoportunk, ami megőrzött valami nagyon fontosat számunkra.
Az –alom végű szavak (például vonzalom, szorgalom, izgalom, irgalom, bántalom, bonyodalom, fájdalom, kívánalom) első hallásra is jól megkülönböztethető lelki megéléseket neveznek meg. Az ember negyvenkettő, egymástól jól elkülöníthető lelki minőséget, lelkiállapotot élhet meg élete különböző dolgaival kapcsolatban. Az –alom végződésű szavaink mögött tehát lelkiállapotok élnek, melyeket be tudsz azonosítani magadban.

A nyelv mint külső rendszer és a lelkiállapotok mint belső rendszer szorosan összefüggnek. A két rendszer megfelel egymásnak, és közöttük az –elem és –alom szavak a híd. Azért, mert ezek azok a képek, fogalmak, melyek mindkét rendszerben megtalálhatók és értelmük van. 

A Táblázat a felfedezése annak a nyilvánvaló ténynek, hogy az ember belső működésének – lelkének – is van rendje, rendszere, és ez csodálatos módon összefügg azzal a renddel és rendszerrel, ami alapján a magyar nyelv felépül.

Mi a lelkiállapot?
A lelkiállapotok emelkedő sorrendbe helyezhetők, egymásból következnek attól függően, hogy teljesülnek-e a vágyaink vagy sérülünk. Az –alom szavak tehát egy skálát írnak le.

A vonzalom a lélek egészséges kiindulópontja. Ez az a lelkiállapot, amikor tudunk és merünk is álmodni. Utat látunk az életben a vágyaink megvalósulásához, belelátjuk saját magunkat is, a jövő szép, a többiek támogatók, mi pedig lelkesek vagyunk. Kinyílsz és kezdesz ragyogni. Kibontakozás. Innen jó esetben az ember beteljesíti az álmát, megszerzi az ehhez szükséges vágyott képességeket – ez a szorgalom – és ha sikerül, megéli, hogy létrejött a vágya. Diadalom. Épül, gazdagodik.

Ugyanez az álom a szánalom lelkiállapotában már egészen más. Csak az akadályokat látom, lehetetlennek érzem a megvalósulást. Magamat alkalmatlannak, szerencsétlennek, áldozatnak érzem és látom. Nemhogy az álmomat nem tudom megvalósítani, hanem azt hiszem, hogy egyedül a gödörből sem vagyok képes kimászni. És ez csak két lelkiállapot, és negyvenkettő van!

Miért fontos a lelkiállapot?
Az, hogy 42 közül melyik lelki minőséget élem éppen, mindent meghatároz bennem. Meghatározza azt, hogyan viszonyulok az álmaim megvalósulásához, hogyan tudok kapcsolatot teremteni, milyen képet alkotok magamról és a lehetőségeimről az életben. A hangulatomat, viselkedésemet, megértő-képességemet, a tudatosságomat. Ahogy romlik az ember lelkiállapota, egyre inkább a problémára, a gondokra csavarodik rá a figyelmünk – érzelmi és gondolati szinten is.

Természetesen mindezt nem lehet röviden leírni, ezért készült A Magyarázat című könyv.

Idézet A Magyarázat 12-13. oldaláról:
„Bűvereje abban áll, hogy finom árnyalatokkal fedi le az emberi lélek legalapvetőbb mozgatórugóit. Ellenállhatatlan csemege, mágnesként vonzza a magyar tekintetet – hiszen ősi elemei folytán közvetlenül a lélekbe viszi azt, aki vele tart. Bizonyossággal állíthatjuk, hogy e mágneses vonzerő egyáltalán nem csak a nyelvi játékosságnak tulajdonítható, hanem azon jóval túlmutat. Első ránézésre misztikum rejlik abban a folyamatban, ami a Megértés Táblázatát mint egy különös erőteret már-már egy önálló lénnyé vagy mesterré emelte azok szemében, akik ismerik és használják.

A Megértés Táblázata könnyen megjegyezhető, hazavihető és megérthető. A saját tempódban és igényed szerint fejlődhetsz vele - nem tudod túlterhelni magad. Viszont tartós eredményt érhetsz el. Azt nem ígérjük, hogy helyetted oldja meg a problémáid, az viszont személyes tapasztalatunk, hogy minden lényegesen könnyebben és gyorsabban megérthető vele. A megértés pedig minden megoldás első lépése.

A Táblázat olyan, mindenki által alkalmazható rendszer, amely teljesen biztonságosan és fokozatosan vezet be saját belső világodba. Arra hivatott, hogy belül segítse a rendrakást, ott ahol a legnagyobb szükség van rá: az érzelemvilágban.

A Megértés Táblázata felbecsülhetetlen kincs. Páratlan, új megközelítés - végre egy objektív nézőpont.”

 

A Táblázatot és hétköznapi használatát a mindennapi élet fő kérdésein keresztül bemutató könyv A Magyarázat, keményfedeles, 456 oldal terjedelmű, mérete 152x235 mm, kifejezetten szép megjelenésű, igényes nyomdai kivitelben. Színes melléklete a Megértés Táblázata, 26×82 cm méretben. Nem találod a megszokott, nagyobb bolthálózatokban, itt a honlapon kapható! Tudj meg többet a könyvről itt

A Megértés Táblázata – A Magyarázat című könyvünk egyszerűen megvásárolható itt, a honlapunkon. A könyv és a Táblázat öszetartozik, együtt kaphatóak. Ha szeretnéd, hogy Nálad is otthon lehessenek, kattints ide

Kicsit mélyebben a Táblázatról

A Megértés Táblázata (26x82 cm):