elme megértés táblázata

Elme: használjam vagy hibáztassam?

Hogyan állítsd saját szolgálatodba a sokat szidott és meg nem értett elmédet belső rendrakásért a Megértés Útján?
Az elménk szempontjából is fontos értelme van annak, hogy a lelkiállapotoknak egységes neve van.

Amikor a lelkiállapotod valamiért lezuhan, akkor az elméd – leegyszerűsítve: ahol a gondolatok laknak – rögtön megpróbál a segítségedre sietni.  El fogja kezdeni keresni, hogy: mi ez? Mi ez? Mi ez? Mi ez? Mi ez? Te ott vagy például riadalommal a lelkedben, és az elme szélsebes kattogása elkezd felhúzni fejbe. Ahelyett, hogy behúzódnál Énbe, Megfigyelőnek, helyette felhúz fejbe, és ott próbálja megtalálni, hogy vajon mi ez, amit érzel.
Figyelj! – mondja az elme. Mutatom neked az eddig megismert, ehhez hasonló jelenségeket, amikkel már találkoztál.
Felmutat egy táblát: ez az? Nem. És ez? Nem. És ez? Nem.
És ez? Hát, ez egy kicsit hasonlít. És ez? Nem. És ez? Igen, ez is hasonlít.
Állj! Akkor ez a kettő együtt, ez lesz a válasz arra, hogy mi ez a helyzet. Ezerrel nyomja az elme, hogy ez a kettő együtt a megoldás, és minden figyelmedet magára vonja. Ez a dolga. Te meg csak ülsz, és azt sem tudod mit kezdj ezzel az egésszel.
És ebben a zűrzavaros helyzetben egyszer csak ránézel a Megértés Táblázatára és azt mondod az elmédnek: tudom mi ez! Riadalom. Úgy hívják. Az elméd azonnal felajánlja a szolgálatait, ahogy eddig is. Rendben – hajol meg. Megjegyzem. Ez a feladatom. Ez az érzés a riadalom. Tárolva. Legközelebb megjegyzi neked, hogy szidalom, és aztán fáradalom, bizalom, vonzalom – ahogy az élet hozza. Így idővel mind a 42 lelkiállapot fejben hordózhatóvá válik számodra. Mostantól rendelkezésedre áll a lélek ábécéje.

Menjünk vissza egy lépést. Az Én elmém azért működik így, és azért mutogat nekem téves megoldásokat, mert az évek során én tévesen programoztam be őt. Megtanítottam arra, hogy ez ezt jelenti, az azt jelenti, amaz pedig amazt jelenti. Ő ezt mind gondosan eltárolta, csak az a baj, hogy ez, az és amaz valójában mindig mást jelent. Semmi sem jelenti mindig pontosan ugyanazt, az életben minden változik, a változatlanságot csak akkor reméli az ember, ha már elvesztette a lelki rugalmasságát. Minden ítélkezés, negatív értékelés, cimkézés, vélemény és téves összefüggés az életről, a világról, magamról vagy többiekről – az mind tárolódik az elmében is. És mihelyt a lelkiállapotod vonzalom alá kerül, azonnal elkezdi neked feldobni a már megismert jelenségek közül, hogy választhass: vajon a múltban eltároltak közül most mivel találkoztál. De mivel ezek cimkék, ítéletek, ezért rugalmatlanok, nem képesek maguktól megújulásra, semennyire.

Az Úton járó ember, aki Igaz Énjéhez próbál visszatalálni, már mindjárt az út elején találkozik az elmével, amiről most már úgy érzi, hogy csak a múltról tud szólni, merev, korlátoz és ezért Vele kell megküzdeni a felszabaduláshoz vezető úton. Harcolni kezdesz vele, meg akarod szüntetni a gondolatokat, az elméd hibáztatod belső csönded elvesztéséért. De ez lehetetlen, nem lehet legyőzni, én programoztam be, eddig is engem szolgált, én vagyok felelős a működéséért. Én tettem oda azokat cimkéket, akármilyen régen is történt.

Lehetőségem van változtatni azáltal, hogy megmondom neki, hogy figyelj, ezt úgy hívják, hogy riadalom. Megtanítok neki egy olyan fogalmat – belül megélve közben a hozzá tartozó érzést – ami harmóniában van a valós lelki működésemmel. Az a legnagyobb probléma, hogy az érzéseink működésrendje és az elménkbe táplált összefüggések nincsenek harmóniában egymással. Ellentmondásban vannak. Az érzéseink valódi működésrendje, ahogy ők összefüggenek, és az elmében eltárolt összefüggések és gondolatok között ellentmondás van. Téves magyarázatok vannak beletáplálva az elmébe. Ezért kettészakadt a fejed a lelkedtől. Úgy mondják: az eszed és a szíved mást súg, mást akar.
Csak ekkor merülhet föl a kérdés az emberben: az érzéseimre hallgassak vagy a gondolataimra?  Érzelem vagy értelem? Ez a szétszakítottság nagyon sokféleképpen megjelenhet.

Hogyan fordíthatom meg a kettészakadtságot?
Azáltal, hogy neved adok és folyamatosan megnevezem a lelkiállapotokat, és megtanulom beazonosítani, hogy éppen mi van a lelkemben. A valós nevén nevezem. Ennek az az első hozadéka, hogy nagyon sok téves információ átírodik, és a lelki működésünkkel harmonikus, összeillő nevek és gondolatok és összefüggések lesznek beletáplálva az elmébe is. Aztán egyszer, amikor éppen nem tudatosan figyelsz magadra, hanem a napi rutint végzed és mondjuk bonyodalomba kerülsz, nem találod az irányt, a helyes következő lépést, egyszer csak majd azt hallod belülről: figyelj, bonyodalom, figyelj, bonyodalom, figyelj, bonyodalom, figyelj, bonyodalom. Mi ez? Szól az elme! Amivel eddig küzdöttél és gyürkőztél, az elkezd támogatni. Támogatni fog, ami ellen harcoltam.
A lelki fejlődésedben, sőt még a helyzet megoldásában is!
Hogyan? Figyelmeztet, hogy bonyodalom van. Egy pillanatra megállsz, megfigyeled a lelkiállapotod, és rá fogsz jönni, hogy nahát, tényleg bonyodalom van belül, irányvesztés. És akkor ezt már el lehet kezdeni megérteni, a Megértés Táblázatával.

Évekkel később döbbenetes élmény lehet, hogy az elmében egyszer csak csönd lesz. Amire mindig vágytál, amiért le akartad győzni. Csönd. Belül. Megjelenik egy újabb érzés? Máris jön fel a fejbe, tudatba egy gondolat. El lehet kapni, hogy az érzés van előbb és csak utána a gondolat. Az elme gondolatra fordítja az érzést. Ehhez érdemes ismernie egy szótárt.
Ha az -elem és -alom végű szavakat és a Megértés Táblázatát használod, akkor pontos szótárt sajátíthatsz el a lelkedben, és az elméd is eszerint a Rend szerint fog működni. Nem össze-vissza, rakoncátlan, szertelen, hanem értelmes, szolgálatkész, hasznos társ. Elméddel megismerteted a lélek ábécéjét – 42 betűből áll, mindenki képes rá.

Gárdonyi Zsolt

A lélek ábécéjét a Megértés Táblázatától tanulhatod meg, mely jól ismeri a 42 emberi lelkiállapotot, és ezt A Magyarázat című könyvben bontja ki, a három szerző közreműködésével.

Lelkiállapotok tanfolyamán keresztül is megközelítheted, legközelebb 2017. február 11-12. és 18-19-én.   Interjú a lelkiállapotok mindennapi hatásáról.
Mit ad egy Megértés Táblázata tanfolyam?

Szeretettel ajánlják a szerzők,
Hadnagy Előd, Deres Anita és Gárdonyi Zsolt

Itt cikk arról, hogy miért nehéz elküldeni a gondolatokat?

AIDS_Biologika_Megértés

2014. december 1. AIDS-világnap. A fősodrású média még mindig úgy kommunikálja az AIDS-et, mint egy

Szeretlek
  • Szeretlek – mondja a kisfiú a kislánynak.
  • Úgy, mint a felnőttek?
  • Nem, én igaziból.
Felelősség megértés

Feldmár András és Geréb Ágnes beszélgetett vasárnap a biopolitikáról és bioetikáról

Esküvő, házasság és megértés

A házasságnak külön védőszentje van. Vagy őrangyala, vagy univerzálisan kirendelt szellemi vezetője, esetleg kollektív hátszele.

betegség lelki oka

A megbetegedésről. A sejteknek és a szerveknek is, mindkettőnek a maga szintjén - saját intelligenciája van. Persze nem úgy tudatosak, mint mi, az ő “gazdáik”.

Bizalom_Önbizalom_Megértés_Táblázata

Az önbizalom hagyományos értelemben: Hit magunkban, meggyőződés a saját képességeinkről, erőnkről, céljaink elérhetőségéről, amit nem feltétlenül tudunk igazolni, mégis bizonyosnak tartunk.

Mindent Neked Adok. A szeretetem. A szerelmem. Az egész lényemet. Minden többletemet, és azonnal. Nekem elég az élettől, ha egyetlen emberrel oszthatom meg. Ha ez teljes és egész, nem kell több.

Szerelem és a Megértés Táblázata

Ahhoz képest, hogy mindannyian teljes és szép társkapcsolatot szeretnénk, kevesen érezzük úgy, hogy ez megvalósult, megvalósulhat.

Oldalak