Miért nehéz elküldeni a gondolatokat?

Azt mondják: Ülj le meditálni. Találd meg a középpontod. Csitítsd le az elméd. Légy a jelenben. Csak légy jelen!
Nem megy?
Ha megjelenik egy gondolat, ami a múltról szól, ne hallgass rá! Csitítsd el az elméd! A gondolatok csak az egó, ami hamis vágyakkal próbál megtéveszteni.

Igen? Biztos?
És honnan lehet tudni, hogy egy vágy biztosan hamis? És mi van, ha a beteljesítetlen álmomról szól? Arról, amit valamikor nagyon szerettem volna, de úgy tűnt: nem lehet, és lemondtam róla?
Kezdetben, amikor még vonzalomban voltam, szép érzések fűtöttek, és hittem, hogy lehetséges. Aztán történtek dolgok, és letettem róla. “Elengedtem.” Valójában nem bírtam a lelki fájdalmat.

Egyetlen megvalósítatlan álom sem maradhat félbe! Ha az érzéseimre már nem is figyelek - hiszen az álmom már nem kellemes emlékeket ébreszt, hanem azt a gyötrelmet, amit akkor éreztem, amikor letettem róla – de azért néha eszembe jut. Egy-egy kóbor gondolat azért időnként átszáguld a fejemen azzal kapcsolatban: ki tudja honnan és miért?
És azt mondják: az egóm, az elmém (ezeket hol együtt, hol külön-külön, egymással is tisztázatlan viszonyban használják) próbál megzavarni, hogy ne tapasztalhassam meg a belső csendet.
De mi van, ha a gondolatoknak üzenete van?
Mi van, ha nem a démonnak kikiáltott egó igyekszik megtéveszteni, hanem a megvalósítatlan álmaim, azok szereplői, helyszíne, körülményei jelennek meg gondolatok formájában? Ha már egyszer az érzéseimre nem merek odafigyelni.

Nem! Összpontosíts! Ne engedd, hogy eltereljék a figyelmed. Maradj egyensúlyban!
És elkezdődik a belső harc. Az Igazi Én és bűnösnek kikiáltott egó/gondolatok/elme között. Tántoríthatatlan ellenfelek. Csak csatákat nyerhetsz az egó ellen, de háborút sosem.
Most komolyan! Magamon belül harcolok?
Tegyük fel, hogy létezik egó. Ha elpusztítod, saját magad egy részével végzel! Szerinted ez helyes? Lehetséges egyáltalán? És az Igazi Én ezt akarná?
Pont azért vannak most gondolataid, mert akkor megpróbáltál végezni azokkal a fájó érzésekkel. Nem sikerült. Visszatértek. Nem sikerülhet. Mindig visszatérnek. Miért? Mert mondanivalójuk van. Az egónak mondanivalója van. Tárolnivalója. Ez az értelme.

Végre leültél meditálni. Most itt lehetne az alkalom, hogy meghallgasd a gondolatokat. Miért menekülsz a harcba? Kicsiny győzelmeid után még ijesztőbb, amikor visszatér az ellen, és lankadatlan támad. Hiheted támadásnak, pedig csak elkeseredetten akarja a szemedbe mondani, hogy akkor, régen, valamikor, miben tévedtél. Hol siklott félre az álmod, mit kellett volna – belül – máshogy csinálnod. Mi az, amit még nem tanultál meg. Nem vagy tökéletes! Na nem azért, mert “még küzdesz az egóddal”, hanem mert még nem tudod hogyan kell jól megvalósítani egy álmot ebben a világban. Akkora bűn volna?
Tedd fel a kérdést: miért jön ez a gondolat? Milyen érzés húzódik mögötte? A gondolat nem forrás, hanem következmény. Lappangó érzések táplálják. Bölcsebb rendszer az emberi lény annál, mint hogy valaminek ne lenne értelme benne. A gondolatok egyik értelme, hogy rámutatnak a valós érzéseinkre.

A meditáció nem cél, hanem valaminek az első lépése. Helyes, ha meditálsz, akár éveken át, elküldöd a gondolatokat, és megerősödik a kapcsolatod az Énnel. Stabilabb leszel. A lelked azonban megtartja számodra az érzéseket – hogy ne veszíthesd el a tanulnivalót. A meditációval ahhoz gyűjtöttél erőt, hogy most már szembenézhess a régi érzésekkel.
Mert a gondolatok valóban nehéz támpont. Figyeld az érzéseket! Mit érzel mélyen, igazán? A lelkivilágod tőmondatokban  mondja el, hogy mi zakatol benned. Mi? Most mi? Mi az, ami kicsit kényelmetlenül piszkál?

Minden egyes emberi érzésnek értelme van. Pozitív, tanító, igaz értelme. 42 lelkiállapotunk van. A Megértés Táblázata feltárta mind a 42 lelkiállapot igaz üzenetét. Azért is, hogy a meditáció ne harc legyen, hanem lehetőség a megbékélésre – önmagunkkal.
Amikor megérted a lelkiállapotod értelmét, legközelebb már kevesebb lesz a gondolat. Végül pedig majd legbelülről élhetsz. Ha akarsz, egyedül lehetsz belül a csöndedben, vagy ha úgy tetszik: kint a színes világban, az emberek közt – akkor sem megfeledkezve a most már tényleg stabil középpontodról. Nem kell pocsékolni az erőd és küzdeni magaddal, hanem természetes, hogy az Igazi Énből élsz, az álmaidért.

Nem hiszed? Nem is kell. Értsd meg saját magadnak. Úgyis csak akkor az igazi.

Gárdonyi Zsolt

A Megértés Táblázata és a róla szóló könyv: A Magyarázat
Lelkiállapotok tanfolyama
, ahol a szerzőktől tanulhatod meg, hogyan lehet tudatosan törekedni a megértésre.
Következő időpontok itt

Én
Érzésvilág szabályozása

Jó érzés szétnézni, milyen sokan vagyunk, akik rájöttek: az nem mehet úgy tovább, hogy nem vagyunk tudatában: mi folyik bennünk, belső világunkban.

A bohóc és a nevettető azzal örvendeztet, hogy a valóságot teljesen más szemszögből mutatja.
A hétköznapi bohócok is. A derűcsinálók.
Mit jelent ez lélektudatosan?

Bizalom_Önbizalom_Megértés_Táblázata

Az önbizalom hagyományos értelemben: Hit magunkban, meggyőződés a saját képességeinkről, erőnkről, céljaink elérhetőségéről, amit nem feltétlenül tudunk igazolni, mégis bizonyosnak tartunk.

Megértés Táblázata duálpár ikerláng

A duálpárok és az ikerlángok – egyáltalán a spirituális értelemben vett, emelkedett társkapcsolat – témája nem szűnik tovább duzzadni.

Angelina megértése

„Angelina Jolie kedden felfedte, hogy kettős emlőeltávolításon esett át, hogy megelőzzék a mell- és petefészekrák kialakulásának kockázatát.

lelkiállapotok, szociopata, megértés táblázata

„Nyugi: a 21. században nincs máglyahalál. Karaktergyilkosság van.” Karaktergyilkosság, 8 napon túl sem gyógyuló súlyos sértés ’ezo’ körökben: "nincs békében". Érzései vannak. És: éppen feldolgoz.

Mitől élő a szex?
"A szexualitás – ahogyan egy bölcs fogalmazott – a világ legszebb mellékes ügye."

megértés, eredet

A lejátszott múlt történetei végtelen sok lehetőséget rejtenek, a szivárvány összes színkombójával újraírhatjuk őket – mindig a saját feladatunk, felszabadulásunk, gazdagodásunk érdekében.

Gondolkodó_Magyarázat

Szeretem a Gondolkodót, amióta megértettem a lényegét. Van a látványában valami szuggesztív...

Oldalak