házasság

Házasság

A házasságnak külön védőszentje van. Vagy őrangyala, vagy univerzálisan kirendelt szellemi vezetője, esetleg kollektív hátszele.
A lány-asszonyt felhangolta a pimaszul valószínű megértés robbanásra kész töltése. Védőszent…? Persze, ezt eddig is sejtette, de mégis csak más a megtapasztalás, mint a sejtés. Milyen hihetetlen… hát így válik minden ezoterikus furcsaság eleven, nyilalló tapasztalássá? Ha ezt mindenki tudná…
Hányszor, de hányszor hallotta a lány-asszony azt, hogy „Házasodni? Minek? Nekünk nincs szükségünk egy darab papírra, hogy szeressük egymást” ! De ezek a mondatok soha nem csengtek édes, nyugalmas bizonyossággal. Billegő, féllábú közhelyként zártak le egy kellemetlen dialógust, vagy méginkább heves önvédelemmel fortyantak elő a túlfürge önbizalom mögül.
A kulcs mindig a döntés ereje. Igen, ez minden bizonnyal ott volt a levegőben aznap. Lehet, hogy van, akinek ez a hétköznapokban is megy, de az esküvői szerTartással és az arra való gondos készülődéssel automatikusan megidéz az ember valamit. Valami nagyobbat, ami nélkül előbb-utóbb széthull a Földön minden.
A házasságnak kollektív hátszele van.
Amikor lépsz egy nagyot, egy igazit, fölfelé, akkor hirtelen alád kúszik egy varázslatos mozgólépcső, és egy darabig magától visz. Ez az a tétel, ami aha-élményként hasított belé a házassága első reggelén. Megint egy megértés. Mert olyan nincs, hogy egyetlen, érdemben nagyjából félórás szertartás a kerületi házasságkötőben ekkora változást hozzon. Mint valami elektromos túltöltés vagy túlizzás, vagy amikor úgy száll fel veled a repülőgép, hogy a szenvedélyesen kalandszerető pilóta jó nagy szögben dönti meg a gép testét, és te meg vigyorogva szédülsz, miközben az alattad zsugorodó szülővárosod törékenységén pillogsz…drága kis hétköznapok, sziasztok, én most elszállok…mert döntöttem. Jó hangosan.
A szerelem ilyen, a kezdődő. Tényleg: pont ugyanez a lebegés… – gondolta. Mondhatná, hogy megint szerelmesek lettek egymásba, dehát ez nem a teljes igazság. („Kellett neked ilyen okosnak lenned, mi..? Ahelyett, hogy élveznéd a szenvedélyt, és végre nem értelmezgetnél…” – hallja máris vihogó elméjét. De a lány-asszony a megértésbe is szerelmes. Esze ágában sincs tiltakozni ellene, valahányszor rájön valamire, egyre jobban szédül a rálátás dőlésszögétől. Most is drágább a pengeéles, józanító igazság a puha érzelmek látszólagos dacára… A szív így még jobban dobog. De hát miért? Mert a szerelem annál erősebb és eksztatikusabb, minél több irányba képesek vagyunk kiterjeszteni. Ráadásul utána az összes szerelemerőt, ha az ember akarja, betessékeli csakis kettőjük közé.)
A fiatalasszony felállt a felforrósodott szökőkútpadkáról. Tehát a házasságba is szerelmesek lettek hirtelen. Ez van. Ez is egy Nagy Találkozás. Ők ketten és a Házasság. Mert a Házasság egy szent Ügy. Amíg csak társkapcsolat volt, addig is fontos volt, hogy nemcsak ők ketten léteznek, hanem a kapcsolatuk is. A kapcsolatuk is önálló lényként viselkedett, mindig is. Figyelmet kért a kapcsolat, igényei voltak, változó állapotai voltak, az állapotoknak meg értelmük és okuk volt. Rosszul volt a kapcsolat, amikor ők ketten épp jól voltak; vagy hirtelen minden közéjük gyűlt méreg elszállt, mert a Kapcsolat olyan jól volt, szeretve volt és ők észrevették ezt… Az ember óvja és gondozza tehát a kapcsolatát, nemcsak önmagára figyel és nemcsak a társában vész el. Tisztelet jár a kapcsolatnak, mert ő is él. Az ember így növeli a kapcsolatának értelmét. Ez eddig is így volt, gondolta. De nagy munka ez sokszor… emberi erővel hosszú távon lemerítő lenne. Ha nem lenne hozzátartozó Kegyelem. Ha nem lenne valami magasabb. Valami magasabb mindig van, ha két vagy több ember JÓ OKKAL gyűlik össze. Az ember nem különálló, földre szakasztott és taszított élőlény, hanem eredete feljebb található, mellyel folyamatos kapcsolatban van. Ha tud róla, akkor imádkozik, sejtelmet tolmácsol, álmot indít el, szinkronicitást él; ha pedig nem tud róla, akkor az igazi, szeretetteljes pillanatokban vagy nagyobb sorscsomópontoknál önműködően bejelentkezik ez a felsőbb összeköttetés. Bejelentkezik az ég, és néhányan sorsnak hívják.Hogy kell-e egy közös sorshoz papír vagy nem kell, az sohasem derül ki előre… de a házasságlevél mögött álló döntés erejét és az univerzum erre adott válaszbónuszát kihagyni felelőtlen és kissé öntelt pazarlás. És értelmetlen is. Kinek ne lenne szüksége az ég bónuszára?
Van, hogy meghozunk egy ilyen valódi döntést – egy ilyet, amelynél még a föntiek is tapsolnak örömükben –, és az univerzális tapsvihar mágneses erőteret von körénk. És akkor saját, különbejáratú tízmilliószoros napunk van. Lehet kívánni… és lehet belőle, hú, lehet hosszú ideig töltekezni még.
Igen, a házasságnak külön védőszentje van.

Most már megvan a megfejtés – gondolta a lány-asszony, és beszívta a friss avar aromáját. Hazasétált az őszi napfényben, benyúlt a fiókba az egyszer látott házasságlevélért, és jól megnézte a darab papírt, amin a fél világ valaha fárasztó és értelmetlen vitákat folytatott egy ódivatú, lecsengett korban.

 

Ilyen és ehhez hasonló témákban mutat utat a lelkiállapotok magyar nyelvű térképe, a Megértés Táblázata
A Táblázatot és hétköznapi használatát a mindennapi élet fő kérdésein keresztül bemutató könyv A Magyarázat, keményfedeles, 456 oldal terjedelmű, mérete 152x235 mm, kifejezetten szép megjelenésű, igényes nyomdai kivitelben. Színes melléklete a Megértés Táblázata, 26×82 cm méretben. Nem találod a megszokott, nagyobb bolthálózatokban, itt a honlapon kapható!

A Megértés Táblázata – A Magyarázat című könyvünk egyszerűen megvásárolható itt, a honlapunkon. A könyv és a Táblázat öszetartozik, együtt kaphatóak. Ha szeretnéd, hogy Nálad is otthon lehessenek, kattints ide