Mindentudó megmondók - csak egy lelkiállapot!

Nem könnyű egymással, főképpen, ha valamilyen hierarchikus rendszerben kell együtt működnöm a többiekkel. A főnök-beosztott viszony sok mindent tisztáz, de félreértésekre is okod ad. Meddig terjed fölöttem a főnököm hatalma? Mi az, amit már nem kell lenyelnem? A rendet be kell tartatni, de milyen eszközökkel? Hol a határ a munka elvégeztetése és a mások leuralása közt?

A Megértés Táblázata értelmet ad az emberi viselkedéseknek. Fontos, hogy ne elítéljük, hanem értsük és tisztábban lássuk egymást. Íme, az egyik lelkiállapot kivonata a negyvenkettőből.

Tudtad, hogy az is egy lelkiállapot, ha valaki istennek képzeli magát? Ha mindent tud és mindenkinél jobban?

Tévedhetetlenül. És keresztbe lenyel, ha megkérdőjelezik. A szakértő, a megmondó, a nagyfőnök. Aki mindenre rálát, arra is, rögtön, amiről most hall először. Önkritikája nincs, ellenben a végletekig önérzetes. Ha ellentmondasz neki, addig erőszakoskodik, tolja rád a saját véleményét, amíg maga alá nem gyűr. Felhúzza magát, szinte forr, gerjed, remeg, aztán kitágul és gejzír módjára ontja magából mindazt, ami benne van – válogatás nélkül. Nem ismer sem istent, sem embert. Ő aztán bárkinek megmondja a magáét. Mint gumilepedőt húzza rád a véleményét. Gátlástalanul leértékel, akkor is, ha nem „hatásköre". Be nem vallaná, de számára lényeg: a szembenállás. Mindig övé az utolsó szó.

Az önismerete is nagyjából odáig terjed, hogy ő ilyen főnök-típus, határozott, kiáll magáért. Ennyi. A többiek pedig elfogadják, mert „neki ilyen a természete". Csakhogy ez nem természet kérdése, hanem lelkiállapoté. Legbelül mindenki Én - emberséges, azért jött, hogy szeretetet adjon és fejlődjön. Ezt érdemes meglátni, de tudni kell, hogy a lelkiállapot torzításán keresztül érez és viselkedik!

Mitől válik valaki ilyenné?

Sorozatos megrázkódtatások kellenek hozzá. Például nem csak csúnyán megcsalják és szakítanak vele, hanem az exe még őt is okolja. „Kevés vagy nekem, a te hibád." Közben kirúgják, családi zűrök vannak, gyász vagy más nagy veszteség éri – és mindent úgy összegez tudattalanul, hogy az egész miatta alakult így.
A „személyisége" összeroppan a túlnyomás alatt, és hoz egy tudattalan döntést, hogy soha többé nem akar rálátni magára – nem viselne el még egy kudarcot. Ezért tévedhetetlenné, hibátlanná válik (szerinte), és keresztülviszi az akaratát, bármi áron. Pedig ő is csak azért jött, hogy a legbelső Én-nézőpontot képviselje és megemelje a lelkiállapotát. Jelenleg azonban a lelkiállapota miatt ettől viszonylag messze áll. Az ÉN, a bennünk lévő szellem azonban bármit képes felülírni! Adjunk bizalmat, de ne rendeljük magunkat alá!

Mi ennek az értelme? Lehet egy lelkiállapotnak értelme egyáltalán?

Így óvja meg a lélek rendszere attól, hogy szembesülnie kelljen a gigászi veszteségeivel és további lelki sérüléseket szenvedjen el. Sem magára, sem másokra nem lesz képes többé semlegesen ránézni. Mindenről van véleménye, illetve a többiek tévednek, és mindig úgy van, ahogyan szerinte van. Száz százalékban azonosul a véleményével – ezért magát érzi kétségbe vonva, ha valaki nem ért egyet. Instabil, és csak úgy lehet fölül, ha másikat folyton kibillenti a nyugalmából. Képtelen kettéválasztani magát és véleményét, nézeteit.

Tökéletesen magabiztos – pontosabban annak mutatkozik. Az önértékelése valójában a béka segge alatt van, mélyen az iszapban. Kőkeménynek mutakozik, pedig belül retteg, nehogy kiderüljön mennyire kevés. Persze ő erről nem tud, egyszerűen csak azt gondolja, hogy ő szeret fölül lenni, oda is való.

És ez egy fontos pont! Mivel nem viseli el mások véleményét, ezért a csúcsra tör, főnök lesz, ahol megmindenki neki ugrál és sosem kérdőjelezik meg a döntését. Minél magasabbra és minél többek fölött, annál jobb. Szeretne mindenkire úgy tekinteni, mint szolgájára: az élet sakkjátszma, ahol ő a király. A többiek meg parasztok. Közben – nagyon is ellentmondásosan – figyeli, hogy ki mit gondol róla. Azért, mert semmiféle kapcsolata nincs a belső középpontjával, ezért magát csak annyinak gondolja, amennyit a külvilág visszatükröz róla. Ezért akar annyira meggyőzni! Hogy elismerd a nagyságát, hogy ő is valaki! Tele van ellenmondásokkal. Ne felejtsük el: a lélek rendje így teszi lehetővé, hogy neki is helye legyen a világban! Mindannyian úton vagyunk az emberséges nézőpont felé - ha te felismerted ezt, és felismerted az uradalom lelkiállapotát, akkor adj bizalmat a fejlődésének! Ez azonban nem jelenti azt, hogy be kell állnod lelkileg az ő erőterébe! Lelkileg az uradalommal ne kapcsolódj, ne érezz, csak szeresd semlegesen, belülről!

A kommunikációja egyoldalú és többnyire róla szól, a hőstetteiről, tökéletességéről. Láttatni akarja, hogy mekkora, ezért erőn felül épít birodalmat. El akarja ismertetni magát, de minek, ha ő tényleg olyan hibátlan, hogy épp csak meg nem dicsőült?! Ez az ellentmondás (is) buktatja le, hogy valójában meg akar felelni. Lesi a külvilág visszajelzéseit, ráadásul ha valakit nagyobbnak, jobbnak sejt magánál, akkor mindent megtesz, hogy leértékelje, maga alá tegye. Pedig aki belül erős, az nem fél másban is meglátni ugyanazt.

Erő és erőszak: másokért is vagy csak magamért?

Ugyanakkor, ha a szívemre teszem a kezem, tudom, hogy mindegy, minek gondoltuk eddig ezt a lelkiállapotot: személyiségrésznek, furcsa természetnek vagy bármi másnak, de tény, hogy észrevettük és magunkban bunkónak tartjuk azt, aki így viselkedik. Ez még nem nagy felfedezés. De átmenetileg még ő is képes türtőztetni, fegyelmezni magát! Még illedelmes is lehet, mert egy idő után rájön, hogy muszáj, ha érvényesülni akar. Ugyanis a lelkiállapot nem mindig ennyire látványos, szelídebb viselkedés mögött is lehet leuralási szándék. A végeredmény azonban mindig ugyanaz(!) : magam fölemelése a másik leértékelése által.
Olyan gyakoriak az ilyen alacsony lelkiállapotok, hogy szinte már észre sem vesszük. Pedig a következményük igen jelentős, kártékony. Arra is, aki megéli, és arra is, aki elszenvedi. Szerencsére megértéssel még ezt is ki lehet heverni.

Neked is van ismerősöd, aki ebbe a lelkiállapotba, az uradalomba ragadt?
Nekem is.

A Megértés Táblázata értelmet ad az emberi viselkedésekhez, hogy ne elítéljük, hanem tisztábban lássuk egymást. Ez csak kivonata volt a róla szóló könyvből egyetlen lelkiállapotnak, a negyvenkettőből. Megértés Táblázata – A Magyarázat. Magyarázat emberi működésekre, viselkedésekre, lelkiállapotokra.

Gárdonyi Zsolt-Deres Anita

A Megértés Táblázata és a róla szóló könyv: A Magyarázat
Interjú a szerzőkkel a lelkiállapotok mindennapi hatásáról

Lelkiállapotok tanfolyama, ahol a szerzőktől tanulhatod meg, hogyan lehet tudatosan törekedni a megértésre.

De ja vu megértés
Mi lenne, ha a deja vu-érzés magyarázatát nem az agyban, nem a memóriában keresnénk, hanem a pszichében, a lelkivilágunkban?
kompenzálás_magyarázat_sport_megértés

„Mindenki doppingol.” „Aki tényleg eredményes akar lenni, annak muszáj doppingolnia.” „Egy bizonyos szint fölött már elkerülhetetlen, hogy szedj valamit.”

tanulástechnika

Hogyan kell jól tanulni? Odavagyunk ezért a kérdésért! Miért?

-Hányféle az igazság? – kérdezed. Kettétép téged.

-Lásd meg te magad – küldöm én feléd. Én nem felelhetek.

Azt mondják: Ülj le meditálni. Találd meg a középpontod. Csitítsd le az elméd. Légy a jelenben. Csak légy jelen!
Nem megy?

Fogyni akarsz? Már hallod is: „Tudod: minden fejben dől el!”
Nem igaz! Nem fejben dől el, hanem lélekben!

Elem és alom

Van kedved...? Most nem vagyok olyan hangulatban… majd amikor kedvem lesz… hiába, ha rossz passzban vagyok, nem megy úgy… hát nekem erre már nincs energiám… bal lábbal keltem fel…

Bizalom_Önbizalom_Megértés_Táblázata

Az önbizalom hagyományos értelemben: Hit magunkban, meggyőződés a saját képességeinkről, erőnkről, céljaink elérhetőségéről, amit nem feltétlenül tudunk igazolni, mégis bizonyosnak tartunk.

megértés, eredet

A lejátszott múlt történetei végtelen sok lehetőséget rejtenek, a szivárvány összes színkombójával újraírhatjuk őket – mindig a saját feladatunk, felszabadulásunk, gazdagodásunk érdekében.

Oldalak