Megértés és beavatás

Beavatás – ÉrLelés vagy ciki lúzerség? (Avagy "A Természet pedig igazán jót akar..")

Hol törik meg az ember? Normális dolog-e vajon valamibe úgy beletörni, hogy egészségesen már soha nem állunk fel belőle? Azt hisszük: a megsemmisülés miatti szégyen és az ebből fakadó szorongó, pörgő, abnormális viselkedés ritka. Pedig csak jól álcázza magát a megtört lélek! Soha nem burjánzott ennyire a beteg lelkekből fakadó tomboló akarás! Soha nem volt ennyi depressziós, szorongó, pánikbeteg, ideges érzékenység, munkamánia, szövegláda és álmait vesztett szürkeség.

Mindennek ugyanaz az oka: valamikor bennem valami végleg elveszett. Az élet olyan csúnyán kiszúrt velem, hogy földre terített. Én lettem a lúzer, a béna, az élhetetlen, a család szégyene, a férfiatlan, a nyámnyila, a peches. Torzalom. Ennek nem lett volna szabad megtörténnie – ez az alattomos kulcsmondat. Vagy én mondom magamnak; vagy rám sütik, én meg elhiszem. Pedig nem más ez, mint Beavatás. Olyan sorsfordító nehézség, ami minden ember (nemcsak férfi!) életében eljön, különösen erőteljesen a Nagy Feladattal érkezőknek. „Ott fekszik összegörnyedt pózban a szobájában, az elviselhetetlen, megalázó, égő érzéssel. Hogy ma már semmi sem ugyanaz, mint tegnap. Megsemmisült, vége. Hogy menjen ezek után az utcára, hogy nézzen az Ő szemébe? Megvetik, kiröhögik, leírják. Leírták. Most már mindegy, megtörtént. Kiszelektálták, mint egy selejtet. És még az apja is csak szégyeníti, anyja pedig csendes gyötrődéssel sajnálja. Mindegy, soha többé nem akar már jó lenni, sem érzéseket érezni.”

És hogy néz ki ugyanez a természettel összhangban élő népek olvasatában?

„Mindenki tudta, hogy mi lesz annak a sorsa, aki gyöngének vagy gyávának bizonyul.., amikor is röpke négy hónap alatt vadászt, harcost, kész férfit nevelnek a fiúkból. Mi lenne, ha például ő, Kunta kudarcot vallana? E gondolatra visszanyelte a félelmét, mert tudta, aki kudarcot vall, azt élete végéig gyerekként kezelik. Azt kerüli a falu népe, és nem engedik megházasodni, nehogy magához hasonló fiakat nemzzen. Ezek a szomorú alakok Kunta tudomása szerint előbb-utóbb mind elbújdosnak, soha nem térnek vissza, és még az apjuk, anyjuk, fivéreik, nővéreik sem említik többé a nevüket. Kunta elképzelte, hogy sompolyogna el Dzsufurréból, mint egy koszos hiéna, mindenkitől megvetetten; még rágondolni is szörnyű. Egy idő után rájött, hogy hallja a távolból a dobszót meg a táncosok rikkantásait… a tömeg meg-megújuló izgalommal üvöltött: ’Négy hónap…férfi lesz belőlük!’ Kunta arcán forró könnyek csorogtak végig. Megérezte kafo-társai félelmét, tudta, hogy ők is éppúgy rettegnek, mint ő. És ez valahogy enyhítette szégyenkezését…Tudta, hogy ennek meg kell történnie, megtörtént annak idején az apjával, és meg fog az ő fiával is. Visszatér, de már csak férfiként.”

Alex Haley Gyökerek című művében olvashattuk pontos, lélektudatos megélését annak, ami a felnőtté válás beavatásán történt évezredeken át a férfiakkal. S történik mai napig sok-sok nép fiaival. Ahelyett, hogy „nem lett volna szabad megtörténnie”, az a kulcsmondat, hogy „ennek meg kell történnie, megtörtént mindenkivel”. És főleg, hogy VEZET VALAHOVÁ. Van valamiért. Oka van ennek a rettenetes érzésnek, a kiszolgáltatottságnak, a félelemnek. Most válik felnőtté, és ez maró érzések nélkül nem is érvényes. És az, hogy többekkel történik egyszerre: óriási megtartó erő. Egymást tartják meg lelkileg, sőt, otthon az egész család egyenként drukkol nekik büszkén. Teljes átalakulás. És ragyogó Napok lesznek belőlük, egyenként. Férfi, és ember, akinek a halálfélelem és az emberfeletti erőpróba emléke évtizedekre elég életerő forrása.

És akkor kérdezzük ma, hogy hol vannak az igazi férfiak. Az igazi, erős emberek, akár nők is. Ott maradtak a kis szobájukban, szégyengörcsbe rándult pózban, eltemetett lelki égéssel, betorzulva. Jól lesajnálva vagy kicikizve.

Aki pedig kijött a szobából, egy útját-álmát-élete értelmét vesztett kis mérgezett egérke, aki valami divatos célért fut egy életen át, hogy elegendő alkalommal megfeleljen a többiek és önmaga hamis elvárásainak. Hogy legyen belőle „valaki”.

Pedig csak egy beavatáson esett át, aminek természetes létét ma tagadjuk, hogy elhitessük magunkkal és egymással: egyesek élete felfelé ívelő, szivárványos aranyút, míg mások „futottak még”.

Ez nem így működik. Térjünk vissza az igazi gyökerekhez, az igazi gondolkodásmódhoz, az igazi univerzális rendszerekhez és szimbólumokhoz. És akkor végre az, ami égő, egyben ÉrLelő is. Hacsak ennyit megértenénk…ha csak ezt az egyet…

Deres Anita

 

A Megértés Táblázata és a róla szóló könyv: A Magyarázat
Interjú a szerzőkkel a lelkiállapotok mindennapi hatásáról

Lelkiállapotok tanfolyama, ahol a szerzőktől tanulhatod meg, hogyan lehet tudatosan törekedni a megértésre.

maximaizmus tökéletesség perfekcionizmus megértés

a, A „tökéletes” emberek mítoszát a „tökéletlen” emberek tartják fenn. Bármilyen logikátlannak is hangzik, de hibátlannak lenni: csak valakihez képest lehet.

Megértés Táblázata - Gyümölcsözés

Anita: A Táblázat az Én nézőpontjából készült. (Nem csak, de elsősorban.) A használata, alkalmazhatósága pedig a 3 sík együttes nézőpontjából valósítható meg.

Sehol nem találtunk magyarázatot arra, hogy tulajdonképpen mi is a duálpár.

2018.május. Amikor a vihar elül. Akkor minden elevenebb. Tisztább, újabb és élesen egyértelmű. Szolgálni valami nagyobbat mindig rácsatlakoztatja az embert szüntelen és lelkesítő energiaforrásra.

-Hányféle az igazság? – kérdezed. Kettétép téged.

-Lásd meg te magad – küldöm én feléd. Én nem felelhetek.

Utópia vagy realitás

Szóval az van, hogy a mostani idők kollektív feladata egy "kicsit" más, mint régen.
A temérdek információ miatt elsőre lehetetlen eldönteni, hogy mi igaz és mi nem.

Mitől élő a szex?
"A szexualitás – ahogyan egy bölcs fogalmazott – a világ legszebb mellékes ügye."

megértés, eredet

A lejátszott múlt történetei végtelen sok lehetőséget rejtenek, a szivárvány összes színkombójával újraírhatjuk őket – mindig a saját feladatunk, felszabadulásunk, gazdagodásunk érdekében.

Villám_Megértés_Táblázata

"Pszichológusok szerint az ember gondolkodásának 98-99%-a ismétlődő gondolatokból áll." Ha elindulsz a Megértés Útján, ez a szám radikálisan csökkenni fog.

Oldalak