Angelina megértése

Angelina üzenete

„Angelina Jolie kedden felfedte, hogy kettős emlőeltávolításon esett át, hogy megelőzzék a mell- és petefészekrák kialakulásának kockázatát. Jolie-nál hibás gént találtak, ami miatt 87 százalék esélye van a mellrákra. Február és április között több műtéttel eltávolították a hatgyerekes sztár mellét. Petefészkét is el fogják távolítani.” Forrás: HVG

„Angie, Angie, where will it lead us from here…?”

Angelina megvált melleitől. Hogy igaz-e a hír vagy sem, azt nem tudom, de ha igaz lenne, akkor az sok tekintetben az évtized híre lenne.

Itt nem arról van szó, hogy egy butuska sztár hülyeséget csinált. (Nem buta.)

Itt kollektívan eltorzult jelenségek egész gyűjteményéről van szó, amit Angie hozott felszínre.

Mit kellene ebből az ordító felkiáltójelből észrevenni?

Talán a női szépség és érzékiség globális ikonjának lehullását? Hogy ennyit azoknak a kebleknek a fontosságáról és szerepéről, amelyekről nők milliói álmodnak?

Vagy ez a nőiségről kialakított belső kép eltorzulása, mely félrevezet, és azt mondja: én annyira gyönyörű vagyok, hogy nekem már ez sem számít?

Esetleg a félelem erejére való tudattalan figyelemfelhívás? Mennyire félhet valaki, ha inkább megcsonkítja magát, próbálva a sorsot uralni, csak nehogy a sors uralja őt?

És ha már itt járunk: megérti-e valaha az ember, hogy sem élet, sem halál ura nem lehet soha?

(Májrákban, tüdőrákban nem halhat-e meg ugyanúgy…? Sőt: mit tesz majd, ha most orvosai azt mondják neki: agydaganatra hajlamos?)

A félelem, különösen a halálfélelem (mely sokkal gyakoribb, mint gondolnánk, és ritkán van köze a test halálához) arra késztet, hogy inkább önként leválasszam magam valamiről, ami nagyon fontos nekem. Inkább én döntök úgy, hogy elveszítem, mint hogy szembesüljek azzal: elvette az élet. Így érvényesítem szabad akaratomat… a kérdés már csak az, hogy ilyen esetben a szabad akarat (vagy szabadság) épít-e vagy rombol-e. A halál felé vagy az élet felé visz-e. A rend vagy a káosz felé?

Ha a mell az anyaság és a nőség szimbóluma, akkor ezek alapján ki lehet találni, minek az elvesztésétől fél Angelina a leginkább. És amennyiben ő egy kollektív mintát hordoz és képvisel, ugyanez a helyzet globálisan a női nem félelmeivel. Nagy a baj.

El lehet képzelni, hányan fogják Jolie-t követni tettében. Minden ítélkezés nélkül, egyedül csak irgalommal érdemes átgondolni, vajon milyen lelkiállapotban lehet. És vajon milyen lelkiállapotban vannak ma a Föld női, ha egy példakép így cselekszik?

Angie egy példás, többgyermekes anya, tömegek figyelik minden mozdulatát. Ezt természetesen ő is tudja. Így jön szóba a felelősség kérdése. A saját testéért, a saját megéléséért felelős, persze – de vajon csak azért? Szabad-e az ember BÁRMIT cselekedni, amikor ennyien figyelik?

Mit gondoltok: a szabadság a felelősséggel együtt létezik csak, vagy felelősség nélkül is?

Felelősség nélkül a szabadság nem válik-e szabadossággá? És ha már itt járunk: ki és miért mondta neki, hogy nagy valószínűséggel fog mellrákban megbetegedni? És annak a valakinek ki mondta, hogy ilyet lehet mondani? Valakinek el kellene kezdeni megállítani a láncolatot… Ki és mikor fogja megállítani mindezt?

Vajon ha egy ismeretlen, erdőlakó néni ugyanígy, ugyanezzel az indokkal levágatja melleit, ugyanezek a következmények gyűrűznek-e belőle? Nem, ugye. A következmény és a felelősség vajon összefügg-e? Még egyszer hangsúlyozzuk: nem ítélkezni kell mindezek fölött, hanem érdemes egy gondolatot szentelni a fenti kérdéseknek. Mert olyan nincs, hogy egy ilyen hír nem érint meg valahogyan.

A magam részéről lezárom valami ilyesmivel: hajrá, Angie, gyógyulj meg. Légy jobban.

 

A Megértés Táblázata és a róla szóló könyv: A Magyarázat
Interjú a szerzőkkel a lelkiállapotok mindennapi hatásáról

Lelkiállapotok tanfolyama, ahol a szerzőktől tanulhatod meg, hogyan lehet tudatosan törekedni a megértésre.

 

„Open your eyes..and see” (Csak nézzetek rá..nyitott szemmel)

helyem a világban

Ahogy az ember “fejlődik”, azokkal az ismerősökkel, barátokkal, akik eddig vették körül, egyre kevesebb lesz a közös pont. Távolodunk.

A bohóc és a nevettető azzal örvendeztet, hogy a valóságot teljesen más szemszögből mutatja.
A hétköznapi bohócok is. A derűcsinálók.
Mit jelent ez lélektudatosan?

Önismeret Megértés Táblázata

Mit értünk önismeret alatt? Hogy ismerem-e a saját tulajdonságaimat? Hogy tudom-e, mit szeretek és mit nem? Tisztában vagyok-e saját reakcióimmal és viselkedésmintáimmal?

Mi a boldogság? A Megértés Táblázata értelmezésében

Nem lehet a boldogságot önmagában értelmezni. Márpedig amit nem értek, azt előidézni sem fogom tudni egy idő után.

igazságkeresés, önismeret, belső változás, tudatváltás

Egy ponton az Ember keresni kezdi az Igazságot, és boldog annak morzsáival.

Gondolkodó_Magyarázat

Szeretem a Gondolkodót, amióta megértettem a lényegét. Van a látványában valami szuggesztív...

lelkiállapotok, szociopata, megértés táblázata

„Nyugi: a 21. században nincs máglyahalál. Karaktergyilkosság van.” Karaktergyilkosság, 8 napon túl sem gyógyuló súlyos sértés ’ezo’ körökben: "nincs békében". Érzései vannak. És: éppen feldolgoz.

Oldalak