Könyv

A könyv – egy fordítva működő világban

  • Anyu, mi az a könyv?
  • A könyv? Az olyan, mint az internet, csak fából van.

Így szól a legfrissebb globális vicc. Ezek szerint a poén kiagyalója is tisztában van azzal, hogy ha így megy tovább, a könyvek lassan kimennek a divatból. Ha ez nem is a teljes igazság, azért tényleg méltatlan ma a könyvek feltűnő mellőzöttsége. Az interneten szinte minden „fent van”, amit csak ember valaha leírt, a villamoson pedig elektronikus mismások képernyőiről olvasnak az emberek. Kutatások szerint az elektronikus könyvek használata közel sem pótolja azt a százalékos hiányt, amivel a könyvolvasás és könyvvásárlás aránya visszaesett az utóbbi évtizedekben. Nemcsak a megfogható könyv népszerűtlenebb tehát, hanem maga az olvasás is.

Könyvet írni pedig, úgy tűnik, igazán nem nagy szám. Érdekes ellentmondás születik ebből: elárasztanak bennünket az újonnan születő könyvek, annyi az új könyv,  hogy követni is nehéz – s mindemellett pedig állítólag nem kell a könyv. Akkor mégis mi indít egyre több embert, hogy könyvet adjon ki? Talán jobban szeretünk már írni, mint olvasni? Ez már csak azért is tévút lenne, mert író olvasás nélkül nemigen lesz senkiből.

Akkor mi hát a gond a könyvvel? Ugyanaz, ami minden más értékkel ma, az „értékválság” kellős közepén. Az értékválság lényege az élettel ellentétes működések, tárgyak, elvek előtérbe helyezése. Manapság mintha minden fordítva működne. Az lett értéknek kikiáltva, ami vacak, értelmetlen és könnyen pótolható. Ezzel saját magunkat alacsonyítjuk, tesszük bizonytalanná és kicsinnyé. Mert hát mi az értéke magának az embernek, aki az értéktelent választja?

Különösen fontos jellemzője a fordítottságnak és az élettel ellentétesen haladó világműködésnek: nélkülözi az embert a középpontból. Az egyént. Mindannyian, egyenként azért születtünk, hogy valami egyedit hozzunk létre, egyedi módon nyilvánuljunk meg, megmutassuk, hogyan lehet létezni ma és szeretetet adni egy nagyon speciális módon és a saját színkombinációnkkal. Ehhez képest a legnehezebb ma az eredetiséggel érvényesülni (szerencsére csak látszólag). Ugyanez vonatkozik a könyvekre is. Csak látszólagos a könyvnek mint értéknek a válsága. Ilyen szempontból a könyv tökéletes szimbóluma az embernek.

A felszín alatt tömegesen rajongunk a könyvekért – a jó könyvekért, az igazi könyvekért. És ha nagyon figyelsz, bizonyosságot nyersz: mindenki szomjazik az alapvető emberi értékekre. Te is. Arra, hogy semmi más dolgunk ne legyen, mint adni egymásnak a saját egyediségünkből. Megmutatni, finoman: mi hogyan teljesítjük ki a szeretetet. Micsoda a mi saját, különleges szeretet-palettánk.

Nem tudjuk ma, milyen a jó könyv. Néhányszor „beleválasztunk” valami borzasztóba, felszínesbe, olvashatatlanba – és ha nem vagyunk erősek, elkezdjük elhinni: ez a könyv. „A könyv ma sajnos tömegtermék” – panaszkodunk. Milyen szépséges is lehetett régen könyvet írni, kódexet másolni, Bibliát mint egyetlen könyvet birtokolni, tudván: minden benne van, ami miatt könyv létezik a Földön.

A könyvet, ha kinyitod, egy másik világ tárul eléd. (És itt most egy jó, egy igazán jó könyvről beszélünk.) Egy jó regényben például új szerepet vehetsz fel, és addig önmagadból kilépve idegeid pihennek, lelked feltöltődik magas elemű megélésekkel. De még bármilyen elemű könyv-megélések is formálják, fejlesztik, színesítik a lelket, és erősítik az Ént. Erősödik benned A Megfigyelő, hiszen Te csak olvasod a könyvet, bármikor visszaléphetsz a lelkedből A Megfigyelő Énbe, visszaléphetsz abból, hogy beleélted magad a cselekménybe. Hogy aztán megint beleéld magad, megint a lelkedben lehess.

Ez a könyv csodája. A jó könyv nem szól olyanról, ami téged meg sem érint. A jó könyv láthatatlan, finom méz-ujjakkal körbefonja olvasóját, és érzéseire rátapadva bevonja világába. Hogy így legyen katalizátora, segítője az ember legfontosabb fejlődési útjának: az érzések kidolgozásának, a lélek rezdüléseinek kiérleléséhez, felemeléséhez – és megértéséhez.

Beleazonosulás nélkül ez nem megy. Anélkül ez nem megy, hogy igazán mélyen, egyvalamibe beleélnéd magad – olyan valamibe, ami az Igazságot mintázza. Lézerpontosan csak arra figyelsz, hosszú ideig benne vagy.

Amikor belelapozok egy új könyvbe, csak azt nézem: bevisz-e a középpontomba. ÉNből írták-e. Hogy nem szétszór, hanem összegyűjt-e. Mindegy, hogy lázas-izgalmas cselekménynél nyílt ki vagy megfigyelő mesélésnél. Érezni, hogy igazi-e vagy csak „elmemunka”. Ha pedig igazi, ÉNből született, akkor hazaviszem, és azt gondolom: hadd legyen minél több belőle szerte a világon. Szülessen sok-sok könyv még, rengeteg, üljenek le az Ének és írjanak. Legyen az Én-könyv akár tömegtermék is – és akkor hirtelen kizöldül majd a bolygó. Él. A szellem méltósága élteti.

 

Ilyen és ehhez hasonló témákban mutat utat a lelkiállapotok magyar nyelvű térképe, a Megértés Táblázata

A Táblázatot és hétköznapi használatát a mindennapi élet fő kérdésein keresztül bemutató könyv A Magyarázat, keményfedeles, 456 oldal terjedelmű, mérete 152x235 mm, kifejezetten szép megjelenésű, igényes nyomdai kivitelben. Színes melléklete a Megértés Táblázata, 26×82 cm méretben. Nem találod a megszokott, nagyobb bolthálózatokban, itt a honlapon kapható!

A Megértés Táblázata – A Magyarázat című könyvünk egyszerűen megvásárolható itt, a honlapunkon. A könyv és a Táblázat öszetartozik, együtt kaphatóak. Ha szeretnéd, hogy Nálad is otthon lehessenek, kattints ide

Én