Gárdonyi Zsolt

Gárdonyi Zsolt

Írjak életem "nagy" elérményeiről?
Hogy talán első magyarként 200 km-t eveztem a Mekongon egy helyi kenuban, a lehető legkezdetlegesebb felszereléssel?
Hogy huszonéve vízitúrázom, és vannak folyók, ahol tényleg minden bokrot ismerek? Hogy már több, mint száz csoporttal szálltam vízre?
Hogy imádom Ázsiát, s már jó egy évet töltöttem, utaztam ott?

Írhatnék arról, hogy én félreértettem a közgazdaságtant a főiskolán, mert összekevertem vélhetőleg eredeti jelentésével: a köz gazdagításával. Vagy, hogy a Világ Egyetem szerintem az utazók iskolája, s ennek megfelelően igyekszem a lehető legtöbbet bejárni – legalábbis a Földből. Hogy a kilencvenes évek dereka óta mennyit tanultam az életről a Karate Útján. Hogy minden szembejövő kutyát megsimogatok. Hogy rajongok a Hellingerért. Ezek tények, címek, a múltam, de nem Én vagyok.

Ha festeni tudnék, két képet festenék. Az első, mint légifelvétel, fölülről mutatna egy kanyargó folyót. Minden ív egy kicsit más, hol lágyabb, hol élesebb, a kék vízen hosszúkás kenupontok egy csapatban veszik be a kanyarokat. Áramlik a víz. A képem egyszerre térkép és életkép – láttatja a formákat, és a formákba életet lehelő emberi érzéseket. Lélekképem a medrét szabadon kitöltő folyó, s a felszínén a kenuk és emberek, kik a vadont barátságossá teszik.

Ez időben az első képem. A másikban fordított a sorrend: első az ember, s az ő belső világa. Mindaz, ami belülről épít fel: hajt, vágyakat formál, szeret, megismer, kapcsolódik, ért. Érzések és gondolatok, tudatos és tudattalan, láttatott és bennünk rejlő. Lefesti lényünk rezdületlen legközepét épp úgy, mint hullámzó érzelemvilágunkat. Álomképem az ember pontosan feltérképezett belső felépítése. Ehhez formálódik hozzá a szép, kiegyensúlyozott külvilág.

Számomra a két kép valójában egy. Ez pedig az Emberben egyesül, aki szabadon folyik medrében. Az ember, aki részletesen ismeri saját belső világát, és ehhez megfelelően választ és alkot külvilágot a maga számára. Az ember, akinek mindkét világ egyformán fontos, mert tudja: álmodni belül lehet, de az álmokat meg is kell valósítani. Az én feladatom az, hogy egy bábaként a sok közül, a túravezető, terapeuta, szerző, utazó, karatés, férj és apa szerepeimben, ezt az Új Embert minél többekben világra jönni segítsem. Aki ezt szeretné, az vagyok Én.

 

Személyes konzultáció

Civilben:
www.evezzvelem.hu