elem alom

Mi az elem és az alom a lélekben?

Mi az elem és az alom a lélekben?

Az –alom végű szavak (például vonzalom, szorgalom, izgalom, irgalom, bántalom, szánalom, fájdalom, siralom) első hallásra is jól megkülönböztethető lelki megéléseket neveznek meg. Az ember negyvenkettő, egymástól jól elkülöníthető lelki minőséget, lelkiállapotot élhet meg élete különböző dolgaival kapcsolatban.
Az almok, a lelkiállapotok már létrejött, beállt minőségek. Valami viszonylag állandóak, mint az alom, ami helyet ad, megágyaz, megtart - aminek a megváltoztatásához már némi erőfeszítésre van szükség. Lelkünkben, belső világunkban szinte megágyazunk, megalmozunk mindennek, ami történik velünk – almokat, állapotokat hoz létre bennünk a lélek automatikus rendszere. Lélekben felkészülünk a közelgő események megélésére.

Ezzel szemben az –elem végű szavak (pl. szerelem, félelem, értelem, érzelem, figyelem, türelem, gyötrelem, sérelem, győzelem) olyan minőségeket jelölnek, melyek kisebb összetevői a lelki és érzelmi világunknak. Az elemek dinamikus, folyton áramló, változékony egységek.
Ezeknek az elemeknek a különböző elegye, keveréke hozza létre az alom állapotokat. (Mint ahogyan a Periódusos rendszer tartalmazza a kémiai elemeket, az anyag típusait tiszta formájukban. Ezeknek különböző keveréke új, egyedi tulajdonságokkal rendelkező molekulákat, anyagokat hoz létre.) Az almok a lelkiállapotot takarják, azt az összhatást, amit a különböző elemek aránya hoz létre.
A Megértés Táblázata tehát egy kettős rendszer. Léteznek az almok, lelkiállapotok, és az elemek, a legkisebb egységek. Ezek párba állíthatók, a következőképpen: minden lelkiállapotnak van egy fő építő eleme, amelynek a túlnyomó jelenléte mindenképpen szükséges a lelkiállapot létrejöttéhez. Így jár együtt az ijedelem és a riadalom,  szerelem és vonzalom, gyötrelem és fájdalom, védelem és oltalom.

A Megértés Táblázata varázslatos, ám tudományos kifinomultságú magyar jelképrendszer.

Hogyan működik ez a gyakorlatban?
A bántalom egy lelkiállapot. Milyen ez az állapot? Letört, sértődött vagyok, duzzogok és elhúzódom a világtól, megvonom magam tőle. A bántalomnak az az oka, hogy „nem azt élem meg, amit szerettem volna” (idézet a Táblázatról), ezért befelé fordulóvá tesz, mert csalódtam. A lélek rendszerében minden állapotnak van egy semleges, tanító szerepe. A bántalomé például az, hogy „befelé irányítja a figyelmemet, hogy megvizsgálhassam, mint és hol rontottam el” (idézet a Táblázatról). Így emlékeztet az eredeti vágyamra, ami még a vonzalomban fogalmazódott meg bennem, és kis idő elteltével vissza is térhetek hozzá. Volt helye a vágyamnak, az indíttatásom helyes volt, csak éppen máshogyan kellett volna. Most újra belevághatok.

Hogyan lehet a problémát megelőzni?
Az elemek megjelenése és megélése a lélekben megelőzi a lelkiállapot beálltát.
A bántalom fő építőeleme a sérelem. A sérelem minősége jóval előbb elkezdi kitölteni az ember bensőjét, mint hogy létrejönne a bántalom állapota. Itt a változtatás lehetősége!
Minden  alomhoz (lelkiállapothoz) és elemhez (legkisebb alkotórészhez) egyedi megélés, bizonyos érzések összessége és egy bizonyos gondolkodásmód tartozik. A Magyarázat és a Megértés Táblázata segítségével ezeket könnyen megtanulhatod felismerni és beazonosítani. A példánknál maradva: ha időben elkapom a bennem megjelenő sérelem minőségét, érzését, megállíthatom, sokkal könnyebben feldogozom és kerülhetek ezáltal ismét jó lelkiállapotba. Az elemek saját magunk megfigyelésének és irányításának alapegységei. A könyvben természetesen megoldásokat, kivezető utakat is találsz – minden állapothoz és építőelemhez.

A sérelem és a bántalom példája csupán egy a 42 lelkiállapot és építőelemeiknek összefüggéséből. Az egész emberi belső működés hasonlóan modellezhető az összes lelkiállapot és elem kombinációjából. Hétköznapi példákon át tanulhatod ezeket meg a könyvből.

AZ ELEM ÉS AZ ALOM JELKÉPRENDSZERE TÚLMUTAT A HANGREND SZABÁLYAIN VAGY BÁRMILYEN NYELVTANI SZABÁLYSZERŰSÉGEN, ANÉLKÜL, HOGY AZOKAT VITATNÁ.

 

Haladóknak
A lelkiállapot már egy "beállt" hangulat, kialakult és valamit kezdeni kell vele. (Kibontani, megérteni és beépíteni, például. Ha ezt nem tesszük, örvény-szerűen húz le bennünket előbb-utóbb a "rossz hangulat" és az energiahiány.) Az építőelemek pedig lehetőséget adnak arra, hogy felfejtsük a meglévő lelkiállapotunk összetételét (azaz milyen elemek építik fel), és milyen elemek szükségesek az állapotunkból való kimozdításhoz. Az elemeket minden esetben szabadon választjuk meg - bár természetesen minél alacsonyabb egy lelkiállapot, annál nagyobb energiába és odafigyelésbe telik magas elemet rezegtetni és ezáltal megemelni az állapotunkat. Bonyodalomban tehát még könnyedén sikerülhet értelmet, szerelmet vagy türelmet rezegtetni, és kikerülni a lelkileg-idegileg lemerítő belső helyzetből. Szánalomban már nagyon nehéz elővenni a türelmet és valósan átélni. A magas elemek tényleges átélése automatikusan megemeli a lelkiállapotot - ez pedig minden problémamegoldás elsődleges lépcsője. Alacsony lelkiállapotban a döntéseink és viselkedésünk következménye is nagyobb valószínűséggel lesz kellemetlen, és egyre kevésbé tűnik megoldhatónak.

 

A Táblázatot és hétköznapi használatát a mindennapi élet fő kérdésein keresztül bemutató könyv A Magyarázat, keményfedeles, 456 oldal terjedelmű, mérete 152x235 mm, kifejezetten szép megjelenésű, igényes nyomdai kivitelben. Színes melléklete a Megértés Táblázata, 26×82 cm méretben. Nem találod a megszokott, nagyobb bolthálózatokban, itt a honlapon kapható!

A Megértés Táblázata – A Magyarázat című könyvünk egyszerűen megvásárolható itt, a honlapunkon. A könyv és a Táblázat öszetartozik, együtt kaphatóak. Ha szeretnéd, hogy Nálad is otthon lehessenek, kattints ide

Itt olvashatsz még a nyelv csodájáról