Nő és férfi - Párosan a megértés útján

Részletek a Megértés Táblázata A Magyarázat című könyv 263-270. oldaláról

"A nőkre is és a férfiakra is léteznek külön működési elvek, ez igaz, viszont ezek lényegében testi vagy szerepi működésekre érvényesek. Tehát megint a kint-nél járunk. Ha a párkapcsolatot szeretnénk megérteni, akkor ugyanúgy az ember megértésénél kell kezdenünk, ez pedig a lélek működésének megértésénél kezdődik.
...
Csodálatos a nő-férfi kettősség az emberiségben. Elképesztően izgalmas, hogy van valami, amiben eleve ennyire különbözik a bolygó két fele.
Ezen a vonalon azonban nem érdemes haladni, hiszen akkor minden összegzés csak a világ felére vonatkozik.
Eddig úgy tűnik, nem vezetett sehová ez a fajta megközelítés. Egyre kevesebb egészséges egység van, kevés a boldog pár.
Miért nem megfelelő ez? Mert minden a lélekállapot függvénye! A lélek egy erőtér, s minden ott dől el. Olyan archetipikus működéseket tartalmaz (állapotok), ami férfire és nőre egyaránt igaz. A Táblázat egyértelműen megmutatja, hogy a lélek állapotokat tartalmaz, s ezek olyan ősi, kollektív megélések, általános lelki alapok, amik férfiben és nőben ugyanazok.

Egy bizonyos dologhoz kapcsolódóan egy nő például hamarabb reagál veszedelem-rezgéssel, mint egy férfi. De amit ő megél a lelkében, az pontosan ugyanaz, mint a férfi veszedelem-megélés!
Egyszerűen a férfi és a női mivoltából nyilván más dolgokkal kerül vonzalomba. De a megélése, amikor ő riadalomban van, az pontosan ugyanaz mindkettőnél.
...
Hiedelem: A férfiak így, míg a nők úgy.
Ez a fajta nemekre szedett nézőpont ezerféleképp kering, tarkabarka meglátások formájában, végképp a káoszt növelve: „a nők érzékenyek”, „a férfiak túl érzékenyek ma”, „jobb, ha a nők végre kemények”, „jobb lenne, ha a férfi férfi lenne”, „a nő az, aki valójában kiszemeli a férfit”, „a férfinak kell hódítania”, „valójában a nő irányít”, „valójában a férfi irányít”, „az irányít, akinek az azonos nemű szülője volt domináns”, illetve „az irányít kompenzálásból, akinek az azonos nemű szülője alárendelt volt”, „a gyengébb irányít”, „az erősebb irányít”, „belül az az erősebb, aki kívül gyengébb és az dominál” – Teremtőm! Mi van?!

Ha megértettük e könyv és a Táblázat alapján, hogy miért a lélek és az állapotok a lényegesek, akkor tudjuk, hogy a „férfi és a nő” kérdése egyáltalán nem központi kérdés, még a párkapcsolatoknál sem. A lélek működése nemtől független. És mivel a megértés magán a lelken keresztül történik, semmit sem fogunk megérteni az egész párkapcsolati vagy nemi témából mindaddig, míg nemekre osztjuk az összegzéseket. Igaz ugyan, hogy a nő is és a férfi is az emberiség felének szükségszerűen egy szerepe, archetípusa, és az úgynevezett „kollektív tudattalanban” is – képként – jelen van. Itt nem azt a kérdést feszegetjük, hogy van-e a léleknek férfi és női minősége – ezt mindenki döntse el maga. A lényeg: a lélek működése férfiban és nőben ugyanolyan és ugyanaz. A nő és a férfi az emberiség két fele, de úgy, hogy ne lehessen se teljesen kettévágni, se egészen egybeolvasztani.

A Táblázat viszont az emberiség egészére vonatkozik. Az a szabályrendszer vagy keretrendszer, vagy bármilyen rendszer, ami nem vonatkozik az emberek másik felére, egyszerűen nem univerzális, tehát nem működő rendszer. Képzeljük csak el, mi lenne, ha mondjuk az asztrológia csak a nőkre vonatkozna, a Hold csakis a nők miatt keringene a Föld körül, vagy éppen a tél és az ősz csak a férfiakra hatna, míg a nyár és a tavasz csak a nőkre. A fizika törvényeit csak a fiúk éreznék, gének pedig csak a lányokban lennének jelen. Azt, hogy „minden változik”, csak a nők tapasztalnák; viszont az, hogy az „ember a természettel összhangban él”, csak a férfiak kiváltsága volna. Ez így értelmetlen.

A nőkre is és a férfiakra is léteznek külön működési elvek, ez igaz, viszont ezek lényegében testi vagy szerepi működésekre érvényesek. Tehát megint a kint-nél járunk. Ha a párkapcsolatot szeretnénk megérteni, akkor ugyanúgy az ember megértésénél kell kezdenünk, ez pedig a lélek működésének megértésénél kezdődik. Minden más csak szétvisz és összezavar. Amikor már jártasak vagyunk a lélek és az ember működésében, akkor jöhet az, hogy hogyan működik egy nő, és miért másképp, mint egy férfi. E másság hajlamosságról, viselkedésmintákról, szerepekről és testiségről szól már. De a belső működés egyforma, férfinél és nőnél. Abban is gyönyörű bölcsességek vannak ugyan, hogy elkezdjük megérteni a női és a férfi archetípust, ősképet, és ennek változatait, például az anyát vagy a harcost, de helyénvaló az, ha ezeket is csak a tudatos és egyéni lélekműködésünk megértése után kezdjük el boncolgatni. Ezért mondjuk tehát, hogy bárhonnan is nézzük, bárhogyan is körüljárjuk: a lélek, éspedig az egyéni lélek mindig középen van. Mindig az van középpontban, fókuszban. Bármi mással kezdünk, az vagy nem gyökér, ezáltal tehát szétzilál és szétapróz; vagy pedig túl magasan – túl mélyen van ahhoz, hogy ehhez nyúlhassunk először. A férfi-nő kettőséről később is olvashatsz még ebben a fejezetben. Elég az, ha itt megértjük: lényegében, azaz lélekben a férfi és a női működés között nincs különbség! Az emberi lélek működése egységes és nem ismer kivételt. Hogyan is lehetne a lényeg, bárminek a lényege kettéosztva?

Ha férfi és nő érteni akarja egymást, akkor értsék meg az emberi lelket, és a „küldetés teljesítve.” Itt kezdődik minden. De fogalmazhatnánk úgy is, hogy ha a Megértés Táblázatával megismered a lélek működését saját magadban, akkor bárki lelkének működésébe beleláthatsz majd, tehát történetesen a másik nem lelkébe is. És akkor már nem lesz oly ijesztően kiszámíthatatlan az a „szeszélyes fehérnép” vagy azok az érthetetlen „férfiállatok”. És talán egyszer megunja a világ a „ha egy férfi..” és a „nők mindig..” kezdetű hiedelmek röptetését körbe-körbe a mi kis bonyodalmas bolygónkon.
..."
 

A Megértés Táblázatát és hétköznapi használatát a mindennapi élet fő kérdésein keresztül bemutató könyv A Magyarázat, keményfedeles, 456 oldal terjedelmű, mérete 152x235 mm, kifejezetten szép megjelenésű, igényes nyomdai kivitelben. Színes melléklete a Megértés Táblázata, 26×82 cm méretben. Nem találod a megszokott, nagyobb bolthálózatokban, itt a honlapon kapható!

A Megértés Táblázata – A Magyarázat című könyvünk egyszerűen megvásárolható itt, a honlapunkon. A könyv és a Táblázat öszetartozik, együtt kaphatóak. Ha szeretnéd, hogy Nálad is otthon lehessenek, kattints ide