tanulástechnika

Tanulástechnika - így nyílik ki a Világ

Hogyan kell jól tanulni? Odavagyunk ezért a kérdésért! Miért?

Elképesztő igény van ma a tanulásra – mindig is volt, persze, hiszen az Én, a szellem tanulni, gyarapodni, megismerni vágyik. Ez alapvető emberi beállítottságunk. Ma ez mégis más jelleget ölt. Futótűzként terjed a tanulásvágy. Hála az égnek. Tanulni, márpedig most már azt, amit én választok! Nem azt, ami kell a munkámhoz; nem azt, ami majd jövedelmező lesz; nem amit a cégem kér, és nem is azt, ami divatos, mert sokat lehet vele keresni. Mi volt régebben az iskolák, tanfolyamok közös tulajdonsága? Az, hogy vagy kötelezőek voltak, vagy ha felnőttképzésről volt szó, akkor „a jövőm érdekében” kötelező kulcsszó alatt álltak, „a papírért” csatakiáltással; illetve létezett még a hobbitanfolyam (horgolás, festés, sárkányrepülés, bármi, ami gyönyörűségesen önmagáért való). Egy ideje megjelent már egy harmadik kategória, mely ideális esetben a fenti motivációk mindegyikét ötvözi: az önfejlesztő tanfolyamok és önsegítő tudásanyag– széles skálát ölel fel ez a kategória, a professzionális önérvényesítéstől a spirituális és ezoterikus területekig és módszerekig. Valahogy azt érezzük, tudjuk, hogy van olyan tanulnivaló, ami örömteli és hasznosítható is egyben.

Nem kell különösebben éles logika és bölcsesség ahhoz, hogy tudjuk: legtöbbünknek az hiányzik, hogy tanulni tanítsanak meg. Gimnazista koromban arról volt híres egy matektanár, hogy ő elsősorban tanulni tanít meg, tehát nemcsak a matekhoz hasznosulnak az órái. Ez olyan izgalmas joker-mondat volt, hogy özönlöttek hozzá a diákok, nem is véletlenül. Vajon mit tudhat ez a tanár? Ha ma beleakadok egy-egy nyelviskola hirdetésébe, akkor megint csak az ragad meg leginkább, amelyik azt kínálja: „megtanítunk tanulni!”.

Rájöttünk már, hogy nemcsak a jó pap tanul holtig, hanem korunkban és kultúránk jegye alatt a jó élethez a holtig tanulás épp úgy jár, mint a rendszeres üdülés, mondjuk. Épp ezért nem kezdhetünk többé minden olyan új ismeretszerzést azzal, hogy „rávesszük magunkat” vagy „technikákat” próbálunk alkalmazni, elhinni. Hiszen az elme „betrükközésének” is, a magolásnak is, a vizsgáig tartó memóriának is befellegzett már. Ahogyan a végzettségek és papírok ereje is fogyatkozik szép lassan, de biztosan. Szinte unalmas is hallani, hogy a „használható tudás” lekörözi már a papírokat és végzettségeket. Ezt nemcsak a haladó szellemiségű cégek ismerik már fel. Ott áll a 21. századi nyugati ember a megszokásból épített diploma-és tanfolyamút kapujában, amit minden őse és kortársa űzött vadként elképesztő energetikai ráfordítással, ám maximális lelki kényelemmel(!) csinált eddig végig, a tuti siker reményében; és most fogalma sincs, hogy akkor mi az, amiért startoljon – az útkezdőknek fentről univerzálisan adagolt energiatöbbletével együtt. Ő tanulni akarde mit?

(Ugyanehhez a mélységesen emberi motivációhoz tartozik egyébként maga az információ-éhség is. Az információ-éhség és -áramlás felduzzadása az emberi tudásvágy elérhetőbb, könnyedebb, felszínesebb megjelenése.)

Amit mindannyian keresünk és vágyunk, az az Értelem. Ez áll minden tanulásvágy mögött. Aki nem ismeri még a 21. századi Értelem minőségét, annak hadd mondjuk el, hogy itt nem a száraz logikáról, nem a racionalitásról van szó, hanem a lélekből induló, lelket és szellemet összekötő Értelemről. Ez a jövő tudásának kapuja, legfőbb eszköze és hírnöke. És ez a tanulástechnika alapja is. Amit ma tudományosnak vagy logikusnak nevezünk, az nagyrészt elvesztette már a lényeget: az Embert mint fókuszt, az emberi szellemet és érzéseket együttesen. Ahogy a lényeg elveszett, szó szerint az értelme is lassan elvész. Felesleges energia-és időpocsékolás minden tárgy és tudás, ami nélkülözi az emberséget magát – értsük az emberség alatt akár az érzéseket, etikát, pszichét, az individuális utat, emberségességet vagy szellemet! Rudolf Steiner az 1920-as években jelentette ki, hogy az akkor még különálló intelligencia és erkölcsiség a század végétől fokozatosan elkezd majd egybemosódni. Tehát mindaz, ami tudás, az egyben emberséges és mélységesen etikus is lesz. A kettő elválaszthatatlanná érik majd. Ez a folyamat már tart. Ma ezt értelemnek nevezzük, és megértések útján gyarapíthatjuk.

Az értelem (és nem az intelligencia!) fejleszthető! Semmi más nem áll a „tanulj tanulni” mögött, mint ez: fejleszd az értelmed! Ez maga az emberi fejlődés, ha úgy tetszik: az evolúció.

Az ember pszichikai felépítésének megértése az alapvető értelmedet fejleszti, többszörös hatékonysággal annál, mintha valamit csak simán megtanulnál. Vonzó cél az emberismeret? Nos, akkor fogom az egyes embereket egyre gyorsabban és hatékonyabban megismerni-kiismerni, ha az embert mint olyat egyre jobban átlátom. Ezzel a többi materiális tanulnivaló bennem lévő megtanulási potenciálja jelentősen megnő. Nem bonyolult, csak ismerkedjünk szép lassan a lelkiállapotokkal, és a bennük lévő értelem sajátunkká lesz. Külön bónusz, hogy semmitől sem leszünk elhatárolódva, nem tudnak olyan könnyen becsapni vagy uralni például a szakemberek, és nem fogunk félni semmi olyantól, amihez mi nem értünk. Mert az értelmes ember mindenhez érthet, kis időráfordítással.

Minden, ami érdekes: ott rejlik benne az Értelem. És minden, ami unalmas, fárasztó és felesleges: abban nincs értelem.

Az értelem és a megértés útja maga „A Tanulástechnika”. Mi más tanítana, mint az értelem? Bármit gyorsan elsajátítok, ha egészében értem. Érteni pedig bármit megértek egészében is, ha az alap-értelmem fejlett. Kezdjünk el tehát ismerkedni az értelemmel magával. A legjobb befektetés és a legörömtelibb hobbi. Kinyílik a világ… Kell ennél több?

Deres Anita

A Megértés Táblázata és a róla szóló könyv: A Magyarázat
Interjú a szerzőkkel a lelkiállapotok mindennapi hatásáról

Lelkiállapotok tanfolyama, ahol a szerzőktől tanulhatod meg, hogyan lehet tudatosan törekedni a megértésre.

A lélek a Megértés Táblázatával

A lélek egy ingoványos, képlékeny, változékony, homályos terület, valami ködös, ott belül, ki tudja, hol, valami érzelmes, meghatározhatatlan, kategorizálhatatlan massza, ami pont az ismeretlensége

Bizalom_Önbizalom_Megértés_Táblázata

Az önbizalom hagyományos értelemben: Hit magunkban, meggyőződés a saját képességeinkről, erőnkről, céljaink elérhetőségéről, amit nem feltétlenül tudunk igazolni, mégis bizonyosnak tartunk.

lelkiállapotok, szociopata, megértés táblázata

„Nyugi: a 21. században nincs máglyahalál. Karaktergyilkosság van.” Karaktergyilkosság, 8 napon túl sem gyógyuló súlyos sértés ’ezo’ körökben: "nincs békében". Érzései vannak. És: éppen feldolgoz.

megértés táblázata tudatosság teszt

A következő feladatokat legtöbbször milyen lelkiállapotban végzed?

 

Megértés Táblázata az Életben

Anita. „Uram, adj türelmet, hogy elfogadjam, amin nem tudok változtatni.

Egy interjúban azt hallottam régebben egy külföldi tanítótól, hogy ha egy Mester egyszer elvállalja egy tanítvány számára az útmutatást, akkor azt “örökre” teszi, vagy a megvilágosodásig, ha úgy te

AIDS_Biologika_Megértés

2014. december 1. AIDS-világnap. A fősodrású média még mindig úgy kommunikálja az AIDS-et, mint egy

Oldalak